Przygotowanie: 45 minut
- 3 litry rosołu
- 3-4 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- 3/4 opakowania mrożonego szpinaku
- 2 kremowe serki topione
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę, selera i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora starannie oczyszczamy i kroimy w krążki. Na wrzący rosół wsypujemy warzywa. Gotujemy do miękkości. Dodajemy szpinak i jeszcze chwilę gotujemy. Do rondelka odlewamy szklankę wrzącej zupy i wkładamy serki. Podgrzewamy, aż się rozpuszczą, i wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Rosół możemy przygotować również z 6 kostek bulionowych. Mrożony szpinak warto zastąpić zmiksowanymi liśćmi świeżego. Zupę można zagęścić mąką lub dodać trochę
śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz