Zupa ze szpinaku

Składniki na 8 porcji
Przygotowanie: 45 minut

  • 3 litry rosołu
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 3/4 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 kremowe serki topione

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę, selera i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora starannie oczyszczamy i kroimy w krążki. Na wrzący rosół wsypujemy warzywa. Gotujemy do miękkości. Dodajemy szpinak i jeszcze chwilę gotujemy. Do rondelka odlewamy szklankę wrzącej zupy i wkładamy serki. Podgrzewamy, aż się rozpuszczą, i wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy i ponownie zagotowujemy.

Rosół możemy przygotować również z 6 kostek bulionowych. Mrożony szpinak warto zastąpić zmiksowanymi liśćmi świeżego. Zupę można zagęścić mąką lub dodać trochę
śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz