- 25 dag makaronu
- 1/2 kg szpinaku
- 20 dag śmietany kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- kilka plasterków szynki
- jajko
- żółty ser
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 2 pomidory
- sałata
- cebula
- seler
- 1 kalafiora
- szklanka groszku
- ogórek
- czerwona papryka
- majonez
- szklanka kwaśnej śmietany
- łyżka octu 6-proc.
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Zapiekanka: makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w kostkę. Szpinak przebieramy, myjemy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Patelnię odstawiamy, dodajemy rozkłócone jajko. Mieszamy z makaronem i wędliną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Pieczemy 30 minut w 200 °C.
Sałatka: selera i podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy. Selera ścieramy na tarce. Sałatę rwiemy, paprykę kroimy w paski, a pozostałe warzywa w kostkę. Mieszamy, dodajemy groszek i doprawiamy. Sos: majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy musztardę, ocet, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy. Polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz