Zapiekanka szpinakowa

Zapiekanka:
  • 25 dag makaronu
  • 1/2 kg szpinaku
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • kilka plasterków szynki
  • jajko
  • żółty ser
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sałatka:
  • 2 pomidory
  • sałata
  • cebula
  • seler
  • 1 kalafiora
  • szklanka groszku
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • majonez
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • łyżka octu 6-proc.
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie
Zapiekanka: makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w kostkę. Szpinak przebieramy, myjemy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Patelnię odstawiamy, dodajemy rozkłócone jajko. Mieszamy z makaronem i wędliną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Pieczemy 30 minut w 200 °C.

Sałatka: selera i podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy. Selera ścieramy na tarce. Sałatę rwiemy, paprykę kroimy w paski, a pozostałe warzywa w kostkę. Mieszamy, dodajemy groszek i doprawiamy. Sos: majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy musztardę, ocet, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy. Polewamy sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz