- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 1/2 proszku do pieczenia
- 18 dag mąki
- masło i bułka tarta.
Krem I:
- 25 dag twarogu
- 15 dag cukru pudru
- 100 ml adwokata
- 250 ml śmietanki 30-proc.
- 100 ml soku z brzoskwiń
- 30 dag brzoskwiń z puszki
- 3 łyżki żelatyny.
Krem II:
- 25 dag masła
- 8 łyżek cukru pudru
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka
Oraz: gotowe ozdoby
Przygotowanie
Ciasto: białka ubijamy z 1 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Mieszamy z pianą, mąką i proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oproszonej bułką. Pieczemy około 45 minut w 160 °C. Studzimy, przekrawarny na pół.
Krem I: twaróg mielimy, ucieramy z cukrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę podgrzewamy w soku, rozpuszczamy. Wlewamy do masy, mieszamy. Brzoskwinie kroimy w plastry. Krem II: na mleku gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy z cukrem i budyniem. Układamy: ciasto, 1/2 kremu I, owoce, 1/2 kremu I, ciasto, 3 kremu II. Schładzamy, dekorujemy resztą kremu II i ozdobami.
By równo przekroić biszkopt, najpierw robimy ostrym nożem płytkie nacięcie dookoła ciasta. Następnie w nacięcie wkładamy mocną nitkę lub żyłkę i powoli zaciągając pętlę, przecinamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz