Tort

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 18 dag mąki
  • masło i bułka tarta.

Krem I:
  • 25 dag twarogu
  • 15 dag cukru pudru
  • 100 ml adwokata
  • 250 ml śmietanki 30-proc.
  • 100 ml soku z brzoskwiń
  • 30 dag brzoskwiń z puszki
  • 3 łyżki żelatyny.

Krem II:
  • 25 dag masła
  • 8 łyżek cukru pudru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 400 ml mleka

Oraz: gotowe ozdoby

Przygotowanie
Ciasto: białka ubijamy z 1 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Mieszamy z pianą, mąką i proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oproszonej bułką. Pieczemy około 45 minut w 160 °C. Studzimy, przekrawarny na pół.

Krem I: twaróg mielimy, ucieramy z cukrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę podgrzewamy w soku, rozpuszczamy. Wlewamy do masy, mieszamy. Brzoskwinie kroimy w plastry. Krem II: na mleku gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy z cukrem i budyniem. Układamy: ciasto, 1/2 kremu I, owoce, 1/2 kremu I, ciasto, 3 kremu II. Schładzamy, dekorujemy resztą kremu II i ozdobami.

By równo przekroić biszkopt, najpierw robimy ostrym nożem płytkie nacięcie dookoła ciasta. Następnie w nacięcie wkładamy mocną nitkę lub żyłkę i powoli zaciągając pętlę, przecinamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz