Naleśnik z warzywami

Ciasto naleśnikowe:
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól

Farsz:
  • 25 dag marchewki
  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Masa serowa:
  • 15 dag sera
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
Oraz: olej do smażenia

Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe: jajka miksujemy z mlekiem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczypiorek. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Farsz: kapustę - po usunięciu wierzchnich liści i wycięciu głąba - dzielimy na ćwiartki, szatkujemy. Marchewki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy marchewkę i kapustę. Chwilę smażymy, doprawiamy. Dusimy do miękkości. Wsypujemy natkę, mieszamy. Masa serowa: ser kruszymy i miksujemy z jogurtem. Naleśniki smarujemy masą serową, nakładamy po 3 łyżki farszu i składamy na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz