- 3 jajka
- 2,5 szklanki mleka
- 30 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pęczek posiekanego szczypiorku
- sól
Farsz:
- 25 dag marchewki
- główka młodej kapusty
- cebula
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Masa serowa:
- 15 dag sera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe: jajka miksujemy z mlekiem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczypiorek. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Farsz: kapustę - po usunięciu wierzchnich liści i wycięciu głąba - dzielimy na ćwiartki, szatkujemy. Marchewki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy marchewkę i kapustę. Chwilę smażymy, doprawiamy. Dusimy do miękkości. Wsypujemy natkę, mieszamy. Masa serowa: ser kruszymy i miksujemy z jogurtem. Naleśniki smarujemy masą serową, nakładamy po 3 łyżki farszu i składamy na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz