- 50 dag makaronu, np. kokardki
- 2 duże cebule
- 20 dag wędzonej szynki
- 45 dag mrożonego szpinaku
- 200 ml śmietany 30-proc.
- 10 dag serka topionego
- wegeta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Cebule obieramy, kroimy w talarki, a szynkę w kawałki. Zrumieniamy na rozgrzanym na patelni oleju. Serek topiony kroimy w kilka kawałków. Szpinak podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy makaron i szynkę z cebulą. Mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż serek się rozpuści. Doprawiamy do smaku vegetą.
Zamiast szpinaku mrożonego możemy użyć 1/2 kg świeżych liści Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy i wsypujemy na rozgrzaną na patelni oliwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz