- 12 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 6 łyżek cukru pudru
- 1,5 litra śmietany 30-proc.
- 3 truskawkowe galaretki
Oraz:
- 2 łyżeczki kwasku cytryn.
- 1,2 kg truskawek
- 1/2 litra kremówki
- łyżka cukru pudru
- cytrynowa galaretka
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Białka ubijamy z solą. Pod koniec wsypujemy cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do 2 natłuszczonych blach (40x22 cm). Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy i przekrawamy w poprzek na pół. Krem: galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.
Śmietanę ubijamy z cukrem. Wlewamy tężejące galaretki. Szklankę wody mieszamy z kwaskiem, nasączamy biszkopty. Truskawki przekrawamy na pół. Przekładamy 3 razy: biszkopt, owoce, 1/3 kremu. Wierzch i boki smarujemy śmietaną ubitą z cukrem i ostudzoną cytrynową galaretką, rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku. Posypujemy wiórkami. Dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz