Tort z bitej śmietany

Na 2 biszkopty:
  • 12 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 litra śmietany 30-proc.
  • 3 truskawkowe galaretki

Oraz:
  • 2 łyżeczki kwasku cytryn.
  • 1,2 kg truskawek
  • 1/2 litra kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • cytrynowa galaretka
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie
Białka ubijamy z solą. Pod koniec wsypujemy cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do 2 natłuszczonych blach (40x22 cm). Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy i przekrawamy w poprzek na pół. Krem: galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubijamy z cukrem. Wlewamy tężejące galaretki. Szklankę wody mieszamy z kwaskiem, nasączamy biszkopty. Truskawki przekrawamy na pół. Przekładamy 3 razy: biszkopt, owoce, 1/3 kremu. Wierzch i boki smarujemy śmietaną ubitą z cukrem i ostudzoną cytrynową galaretką, rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku. Posypujemy wiórkami. Dowolnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz