Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe

Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • Łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa I:
  • Puszka brzoskwiń
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki cukru.

Masa II:
  • 2 opakowania śnieżki
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 300 ml mleka
  • szklanka wiśni w syropie

Oraz:
  • opakowanie biszkoptów
  • czekoladowa polewa
  • herbata do nasączenia

Przygotowanie
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z octem i proszkiem. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Pieczemy 25 minut w 170 °C. Studzimy i nasączamy. Brzoskwinie osaczamy, sok zachowujemy. Owoce kroimy w plastry i układamy na cieście. Kisiele gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym i szklance zalewy z brzoskwiń. Wylewamy na owoce. Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Wiśnie osaczamy i miksujemy, śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy wiśnie oraz tężejące galaretki, ubijamy. Masę wylewamy na poprzednią. Układamy nasączone herbatą biszkopty. Ozdabiamy polewą czekoladową, tworząc esy-floresy. Schładzamy. Jeśli tort jest przeznaczony dla dorosłych, biszkopty możemy nasączyć wódką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz