- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- Łyżka octu
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa I:
- Puszka brzoskwiń
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
- 2 łyżki cukru.
Masa II:
- 2 opakowania śnieżki
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 300 ml mleka
- szklanka wiśni w syropie
Oraz:
- opakowanie biszkoptów
- czekoladowa polewa
- herbata do nasączenia
Przygotowanie
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z octem i proszkiem. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Pieczemy 25 minut w 170 °C. Studzimy i nasączamy. Brzoskwinie osaczamy, sok zachowujemy. Owoce kroimy w plastry i układamy na cieście. Kisiele gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym i szklance zalewy z brzoskwiń. Wylewamy na owoce. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Wiśnie osaczamy i miksujemy, śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy wiśnie oraz tężejące galaretki, ubijamy. Masę wylewamy na poprzednią. Układamy nasączone herbatą biszkopty. Ozdabiamy polewą czekoladową, tworząc esy-floresy. Schładzamy. Jeśli tort jest przeznaczony dla dorosłych, biszkopty możemy nasączyć wódką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz