Kremówki

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • kostka margaryny

Krem:
  • litr mleka
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy 3 godziny. Pieczemy 2 placki w temperaturze 180 °C około 20 minut. Jajka ubijamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy do masy, zagotowujemy. Placki przekładamy kremem. Zimne kroimy.

Do kremu zamiast mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego można dodać 4 łyżki budyniu waniliowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz