- 3 szklanki mąki
- szklanka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- kostka margaryny
Krem:
- litr mleka
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy 3 godziny. Pieczemy 2 placki w temperaturze 180 °C około 20 minut. Jajka ubijamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy do masy, zagotowujemy. Placki przekładamy kremem. Zimne kroimy.
Do kremu zamiast mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego można dodać 4 łyżki budyniu waniliowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz