Bananowiec

Biszkopt:
  • 5 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu

Masa:
  • 1 i 3/4 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła
  • po 2 cytrynowe i wiśniowe galaretki
  • 1 kg bananów
  • 3 sparzone jajka

Przygotowanie
Białka ubijamy, pod koniec wsypujemy cukier. Ubijając, dodajemy żółtka wymieszane z octem. Wsypujemy mąkę i proszek, mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Masło ucieramy ze szklanką cukru i żółtkami. Dodajemy zmiksowane banany. 1 cytrynową galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i tężejącą wlewamy do masy. Ucieramy i wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki.

Białka ubijamy z cukrem. Wlewamy tężejącą drugą cytrynową galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Zalewamy ciasto. Schładzamy. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, tężejącymi zalewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz