Przygotowanie 60 minut
- 40 dag gotowanej szynki
- 18 płatków żelatyny
- 40 dag marchewki
- 3 jajka
- 50 dag groszku (może być mrożony)
- kalafior
- pęczek natki pietruszki
- 3 szklanki rosołu
- Sól
Przygotowanie
Marchewki kroimy w plastry, mrożony groszek przelewamy wrzątkiem. Kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Szynkę kroimy w kostkę. Natkę myjemy i obrywamy listki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry. Żelatynę namaczamy. Rosół podgrzewamy i rozpuszczamy odciśniętą żelatynę. Studzimy.
Salaterkę płuczemy zimną wodą i wlewamy niewielką ilość rosołu z żelatyną. Odstawiamy, aż stężeje. Warzywa układamy warstwowo, posypujemy listkami natki. Wykładamy jajka i szynkę. Zalewamy pozostałym rosołem. Wstawiamy na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz