Galaretka mięsno-warzywna

Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 60 minut

  • 40 dag gotowanej szynki
  • 18 płatków żelatyny
  • 40 dag marchewki
  • 3 jajka
  • 50 dag groszku (może być mrożony)
  • kalafior
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 szklanki rosołu
  • Sól

Przygotowanie
Marchewki kroimy w plastry, mrożony groszek przelewamy wrzątkiem. Kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Szynkę kroimy w kostkę. Natkę myjemy i obrywamy listki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry. Żelatynę namaczamy. Rosół podgrzewamy i rozpuszczamy odciśniętą żelatynę. Studzimy.

Salaterkę płuczemy zimną wodą i wlewamy niewielką ilość rosołu z żelatyną. Odstawiamy, aż stężeje. Warzywa układamy warstwowo, posypujemy listkami natki. Wykładamy jajka i szynkę. Zalewamy pozostałym rosołem. Wstawiamy na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz