Spaghetti po śródziemnomorsku


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 60 minut

  • opakowanie spaghetti
  • 10 dag ośmiorniczek z puszki lub mrożonych
  • 10 dag krewetek
  • 20 dag paluszków krabowych surimi
  • 20 dag groszku z puszki
  • 2 pomidory
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Groszek osączamy. Czosnek obieramy i siekamy. Paluszki i ośmiorniczki kroimy w kawałki. Na głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przecier oraz groszek. Dusimy.

Po 15 minutach dodajemy owoce morza, mieszamy. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy jeszcze około 10 minut. Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem. Danie przed podaniem można oprószyć tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz