Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 60 minut
- opakowanie spaghetti
- 10 dag ośmiorniczek z puszki lub mrożonych
- 10 dag krewetek
- 20 dag paluszków krabowych surimi
- 20 dag groszku z puszki
- 2 pomidory
- łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Groszek osączamy. Czosnek obieramy i siekamy. Paluszki i ośmiorniczki kroimy w kawałki. Na głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przecier oraz groszek. Dusimy.
Po 15 minutach dodajemy owoce morza, mieszamy. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy jeszcze około 10 minut. Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem. Danie przed podaniem można oprószyć tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz