- puszka zielonego groszku,
- 7-8 małych pieczarek,
- duże, winne jabłko z czerwoną skórką,
- sok z połowy cytryny,
- 20 dkg ostrego żółtego sera,
- 2 kopiaste łyżki rodzynek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pół szklanki majonezu,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- łyżeczka musztardy francuskiej.
Przygotowanie
Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, ale delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz