Sałatka z zielonego groszku i pieczarek

  • puszka zielonego groszku,
  • 7-8 małych pieczarek,
  • duże, winne jabłko z czerwoną skórką,
  • sok z połowy cytryny,
  • 20 dkg ostrego żółtego sera,
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka musztardy francuskiej.

Przygotowanie
Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, ale delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz