- średni seler,
- 1/2 kg marchewki,
- puszka zielonego groszku,
- 3 - 4 korniszony,
- 5 - 6 marynowanych grzybków,
- pęczek szczypiorku,
- 3 - 4 jaja,
- szklanka majonezu,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- odrobina oleju do formy;
- 2 jajka na twardo,
- kilka małych marynowanych grzybków,
- kilka liści zielonej sałaty,
- pomidory;
Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać (można wykorzystać jarzyny z rosołu). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, 1/2 szklanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać.
Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować lekko olejem, sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia. Wyłożyć sałatkę na okrągły półmisek, polać resztą majonezu. Środek wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a w ten środek ładnie poukładać ruloniki szynki, aby utworzyły różowy bukiet otoczony zielenią. Przybrać sałatkę cząstkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz