Sałatka jarzynowa

  • średni seler,
  • 1/2 kg marchewki,
  • puszka zielonego groszku,
  • 3 - 4 korniszony,
  • 5 - 6 marynowanych grzybków,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 - 4 jaja,
  • szklanka majonezu,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • odrobina oleju do formy;
do dekoracji:
  • 2 jajka na twardo,
  • kilka małych marynowanych grzybków,
  • kilka liści zielonej sałaty,
  • pomidory;
Przygotowanie
Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać (można wykorzystać jarzyny z rosołu). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, 1/2 szklanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać.

Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować lekko olejem, sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia. Wyłożyć sałatkę na okrągły półmisek, polać resztą majonezu. Środek wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a w ten środek ładnie poukładać ruloniki szynki, aby utworzyły różowy bukiet otoczony zielenią. Przybrać sałatkę cząstkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz