Sałatka duńska

  • 25 dkg makaronu (kolanka, rurki),
  • 1/2 opakowania (25 dkg) mrożonej marchewki z groszkiem,
  • 20 dkg kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa),
  • ogórek kiszony (może być małosolny),
  • nieduża cebula,
  • po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej,
  • 1/2 szklanki majonezu ,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie
Makaron ugotować, ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz