Sałatka grecka


  • 3 pomidory i ogórki
  • po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • 15 dag sera feta
  • 10 dag oliwek

Sos:
  • po kilka gałązek mięty, tymianku i oregano
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta grubo mielonego pieprzu

Przygotowanie
Ogórki myjemy, obieramy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę. Usuwamy nasiona. Ogórki, miąższ pomidorów i fetę kroimy w 1-cm kostkę. Papryki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Zioła myjemy, osaczamy i drobno siekamy, mieszamy z oliwą.

Dodajemy pieprz i ucieramy. Odstawiamy na chwilę. Dodajemy ocel i sok z cytryny, starannie mieszamy i wlewamy do warzyw. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz