Sałatka warzywna


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 30 minut

  • pęczek rzodkiewek
  • 40 dag ogórków
  • 40 dag pomidorów
  • Puszka kukurydzy
  • 4 dag pestek słonecznika
  • 20 dag makaronu

Sos:
  • po 1/2 pęczka koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • cebula
  • 4 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól
  • pieprz
  • rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie
Warzywa myjemy, osączamy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w małe kawałki. Rzodkiewki przekrawamy na pół. Kukurydzę osączamy z zalewy. Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Koperek, szczypiorek i natkę myjemy, starannie osacza my i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ocet mieszamy z cebulą, zieleniną, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę, miód i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na 15 minut. Dekorujemy rzeżuchą i ewentualnie pestkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz