Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 30 minut
- pęczek rzodkiewek
- 40 dag ogórków
- 40 dag pomidorów
- Puszka kukurydzy
- 4 dag pestek słonecznika
- 20 dag makaronu
Sos:
- po 1/2 pęczka koperku, szczypiorku i natki pietruszki
- cebula
- 4 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 4 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- Sól
- pieprz
- rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie
Warzywa myjemy, osączamy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w małe kawałki. Rzodkiewki przekrawamy na pół. Kukurydzę osączamy z zalewy. Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Koperek, szczypiorek i natkę myjemy, starannie osacza my i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ocet mieszamy z cebulą, zieleniną, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę, miód i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na 15 minut. Dekorujemy rzeżuchą i ewentualnie pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz