Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 105 minut
Porcja 350 kcal
- 1 pęczek szparagów (białych lub zielonych)
- 1 mała cebula
- 15 dag wędzonej szynki
- 2 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- cukier
- 1/2 dużej cytryny
- Łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Szparagi umyć i obrać. Obierki i odpadki zachować. W dużym garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli, odrobiną cukru i połową cytryny. Do wrzątku wrzucić obrane szparagi, gotować do miękkości, wyjąć, schłodzić. Do wywaru po gotowaniu szparagów włożyć odłożone obierki i odpadki, gotować na małym ogniu aż do zredukowania płynu o połowę. Potem wywar przecedzić.
Ugotowane szparagi pokroić na kawałki, cebulę obrać i posiekać, szynkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim, delikatnie mieszając, szynkę, cebulę i szparagi. Potem przełożyć z patelni do garnka z zupą, razem zagotować. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zaprawić nią zupę, gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie, zagotować, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Zaraz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz