Zupa szparagowa


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 105 minut
Porcja 350 kcal

  • 1 pęczek szparagów (białych lub zielonych)
  • 1 mała cebula
  • 15 dag wędzonej szynki
  • 2 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1/2 dużej cytryny
  • Łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

Szparagi umyć i obrać. Obierki i odpadki zachować. W dużym garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli, odrobiną cukru i połową cytryny. Do wrzątku wrzucić obrane szparagi, gotować do miękkości, wyjąć, schłodzić. Do wywaru po gotowaniu szparagów włożyć odłożone obierki i odpadki, gotować na małym ogniu aż do zredukowania płynu o połowę. Potem wywar przecedzić.

Ugotowane szparagi pokroić na kawałki, cebulę obrać i posiekać, szynkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim, delikatnie mieszając, szynkę, cebulę i szparagi. Potem przełożyć z patelni do garnka z zupą, razem zagotować. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zaprawić nią zupę, gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie, zagotować, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz