Zapiekanka warzywna


Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 120 minut

Ciasto:
  • 15 dag naturalnego serka homogenizowanego
  • 15 dag miękkiego masła
  • 15 dag mąki
  • sól.

Farsz:
  • 2 pory
  • 40 dag pomidorów
  • 50 dag szpinaku
  • 25 dag śmietankowego serka twarogowego
  • 2 jajka
  • Gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • 5 dag startego parmezanu
  • łyżka masła do natłuszczenia blachy

Przygotowanie

Ciasto: mąkę mieszamy z serkiem, pokrojonym masłem i szczyptą soli. Miksujemy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 minut do lodówki.
Farsz: pory oczyszczamy i kroimy w krążki. Gotujemy minutę w osolonym wrzątku, osaczamy. Pomidory polewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Szpinak oczyszczamy i płuczemy. Blanszujemy i osaczamy.

Warzywa mieszamy, dodajemy serek, jajka i parmezan. Doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną masłem blachę (28x24 cm). Nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 °C. Masę warzywną wykładamy na ciasto. Pieczemy jeszcze 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz