Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 120 minut
Ciasto:
- 15 dag naturalnego serka homogenizowanego
- 15 dag miękkiego masła
- 15 dag mąki
- sól.
Farsz:
- 2 pory
- 40 dag pomidorów
- 50 dag szpinaku
- 25 dag śmietankowego serka twarogowego
- 2 jajka
- Gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- 5 dag startego parmezanu
- łyżka masła do natłuszczenia blachy
Przygotowanie
Ciasto: mąkę mieszamy z serkiem, pokrojonym masłem i szczyptą soli. Miksujemy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 minut do lodówki.
Farsz: pory oczyszczamy i kroimy w krążki. Gotujemy minutę w osolonym wrzątku, osaczamy. Pomidory polewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Szpinak oczyszczamy i płuczemy. Blanszujemy i osaczamy.
Warzywa mieszamy, dodajemy serek, jajka i parmezan. Doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną masłem blachę (28x24 cm). Nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 °C. Masę warzywną wykładamy na ciasto. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz