Makaron z soczewicą


  • 20 dag grubego makaronu, np. penne
  • 20 dag soczewicy,
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie
Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli i jeszcze chwilę smażymy.

Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsypujemy soczewicę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, mieszamy i zagotowujemy. Do soczewicy dodajemy makaron i jeszcze raz mieszamy. Smak potrawy możemy wzbogacić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę lub kiszonego ogórka. Danie przyrządzimy znacznie szybciej, jeśli do potrawy wykorzystamy soczewicę z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz