- 20 dag grubego makaronu, np. penne
- 20 dag soczewicy,
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie
Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli i jeszcze chwilę smażymy.
Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsypujemy soczewicę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, mieszamy i zagotowujemy. Do soczewicy dodajemy makaron i jeszcze raz mieszamy. Smak potrawy możemy wzbogacić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę lub kiszonego ogórka. Danie przyrządzimy znacznie szybciej, jeśli do potrawy wykorzystamy soczewicę z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz