Składniki na 40 sztuk
Przygotowanie 90 minut
Ciasto:
Farsz:
- podwójny filet z kurczaka
- cebula
- kilka suszonych grzybów
- jajko
- sól, pieprz, vegeta
Do okraszenia:
- masło
- cebula
Farsz: grzyby moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Filety myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Grzyby, mięso i cebulę mieszamy, wbijamy jajko, doprawiamy. Mieszamy. Ciasto na kluski: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, sól i mąki. Szybko wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy placuszki. W środek wkładamy porcję farszu, zlepiamy i formujemy w dłoni kulkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz