Kluski z farszem drobiowym


Składniki na 40 sztuk

Przygotowanie 90 minut

Ciasto:
  • kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Farsz:
  • podwójny filet z kurczaka
  • cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • jajko
  • sól, pieprz, vegeta

Do okraszenia:
  • masło
  • cebula
Przygotowanie
Farsz: grzyby moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Filety myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Grzyby, mięso i cebulę mieszamy, wbijamy jajko, doprawiamy. Mieszamy. Ciasto na kluski: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, sól i mąki. Szybko wyrabiamy ciasto.

Z ciasta formujemy placuszki. W środek wkładamy porcję farszu, zlepiamy i formujemy w dłoni kulkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz