Leczo z kaszą gryczaną


  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 małe cukinie
  • 30 dag kiełbasy
  • 4 pieczarki
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól
  • pieprz
  • chili

Przygotowanie
Kaszę wsypujemy do 2,5 szklanki wrzącej wody. Dodajemy kostkę rosołową, sól, pieprz i gotujemy około 15 minut. Przykrywamy i pozostawiamy, aż kasza wchłonie wodę. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki i cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju. Wkładamy pokrojone w kostkę kiełbasę i pieczarki.

Podsmażamy. Przekładamy do garnka, dodajemy warzywa. Podlewamy małą ilością wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Podajemy z kaszą. Kaszę możemy zastąpić ryżem, fasolą lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz