Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 45 minut
- 3 woreczki ryżu
- 40 dag wędzonego boczku
- 10 dag żółtego sera
- 2 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka rosołu
- 4 łyżki śmietany 18-proc.
- majeranek
- sól, pieprz
- keczup
- łyżka masła
Przygotowanie
Ryż wsypujemy do wrzącej osolonej wody, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, chwilę smażymy i studzimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przekładamy ryż, podsmażony boczek, pomidory i ser. Wlewamy rosół i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 °C. Podajemy z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz