Zapiekanka ryżowa z boczkiem


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 45 minut

  • 3 woreczki ryżu
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka rosołu
  • 4 łyżki śmietany 18-proc.
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • keczup
  • łyżka masła

Przygotowanie
Ryż wsypujemy do wrzącej osolonej wody, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, chwilę smażymy i studzimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przekładamy ryż, podsmażony boczek, pomidory i ser. Wlewamy rosół i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 °C. Podajemy z keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz