Składniki na 5 porcji
Przygotowanie 90 minut
- szklanka bobu
- szklanka fasoli
- szklanka grochu
- szklanka kaszy jęczmiennej
- 5-7 ziemniaków
- 1/2 kg łopatki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie
Fasolę i groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy w duże kawałki. Fasolę i groch odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy bób, mięso i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wkładamy ziemniaki, wsypujemy kaszę i gotujemy jeszcze 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, chwilę gotujemy. Nadmiar płynu odlewamy, naczynie szczelnie przykrywamy i silnie potrząsamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz