Składniki na 22 sztuki
Przygotowanie 45 minut
- 25 dag makaronu lasagne (12 płatów)
- 1/2 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- sól
- tłuszcz do smarowania naczynia
Sos:
- szklanka słodkiej śmietany
- 3 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Płaty makaronu wkładamy porcjami do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy, studzimy i rozkładamy na stolnicy. Każdy płat przekrawamy wzdłuż na pół (ostrożnie, aby nie popękał). Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie kroimy w małe kawałki i posypujemy cukrem. Porcje owoców kładziemy na środku każdego paska makaronu i zwijamy w roladki.
Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Cukier puder i cukier waniliowy miksujemy z jajkami i śmietaną na gładki sos. Polewamy roladki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz