Lasagne z truskawkami


Składniki na 22 sztuki

Przygotowanie 45 minut

  • 25 dag makaronu lasagne (12 płatów)
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • tłuszcz do smarowania naczynia

Sos:
  • szklanka słodkiej śmietany
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie
Płaty makaronu wkładamy porcjami do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy, studzimy i rozkładamy na stolnicy. Każdy płat przekrawamy wzdłuż na pół (ostrożnie, aby nie popękał). Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie kroimy w małe kawałki i posypujemy cukrem. Porcje owoców kładziemy na środku każdego paska makaronu i zwijamy w roladki.

Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Cukier puder i cukier waniliowy miksujemy z jajkami i śmietaną na gładki sos. Polewamy roladki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz