Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 45 minut
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag orzechów pistacjowych
- brzoskwinia
- jabłko
- 2 kiwi
- 10 dag truskawek
- 10 dag czereśni
- sok z cytryny
- 40 ml likieru pomarańczowego
- 125 ml białego wina
- opakowanie cukru waniliowego
- 20 dag ugotowanego makaronu jajecznego (np. kolanka, muszelki)
- 2 łyżki cukru
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie
Brzoskwinię, kiwi i jabłko myjemy i obieramy. Z brzoskwini usuwamy pestkę, z jabłka gniazdo nasienne. Wszystkie owoce kroimy w małą kostkę. Truskawki myjemy, osączamy, usuwamy szypułki i przekrawamy. Czereśnie myjemy, osaczamy i drylujemy. Owoce mieszamy z sokiem cytrynowym, likierem, winem oraz cukrem waniliowym.
Chłodzimy 10 minut. Do makaronu wsypujemy cukier, orzechy i owoce. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut. Deser dekorujemy małymi kleksami bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz