Deser owocowo-orzechowy


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 45 minut

  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów pistacjowych
  • brzoskwinia
  • jabłko
  • 2 kiwi
  • 10 dag truskawek
  • 10 dag czereśni
  • sok z cytryny
  • 40 ml likieru pomarańczowego
  • 125 ml białego wina
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag ugotowanego makaronu jajecznego (np. kolanka, muszelki)
  • 2 łyżki cukru
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie
Brzoskwinię, kiwi i jabłko myjemy i obieramy. Z brzoskwini usuwamy pestkę, z jabłka gniazdo nasienne. Wszystkie owoce kroimy w małą kostkę. Truskawki myjemy, osączamy, usuwamy szypułki i przekrawamy. Czereśnie myjemy, osaczamy i drylujemy. Owoce mieszamy z sokiem cytrynowym, likierem, winem oraz cukrem waniliowym.

Chłodzimy 10 minut. Do makaronu wsypujemy cukier, orzechy i owoce. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut. Deser dekorujemy małymi kleksami bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz