Zupa z parmezanem


Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • kalafior
  • brokuł
  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 15 dag startego parmezanu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • czerwona lub zielona papryka
  • bazylia
  • sól

Przygotowanie

Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Fasolki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki. Gotujemy w małej ilości wody. Miksujemy na gładki krem.

Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do bulionu z cebulą i gotujemy około 15 minut. Dodajemy paprykę i wlewamy krem z fasolki. Doprawiamy solą i bazylią. Przed podaniem posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz