Składniki na 12 porcji
Przygotowanie 80 minut
Porcja 410 kcal
Na ciasto:
- szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich
- szklanka bułki tartej
- 15 dag cukru
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1 łyżeczki cynamonu
- szczypta roztartych goździków
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 4 jajka
- masło do wysmarowania formy.
Na syrop:
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- łyżka brandy
- 1 pomarańcza
Przygotowanie
Do miski wsypać zmielone orzechy, bułkę tartą, cukier, goździki i cynamon. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać stopione masło. Wymieszać. Wbić jajka i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 45 minut.
Zrobić syrop. Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, brandy, wsypać cukier. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z piekarnika, ciepłe po nakłuwać patyczkiem i polać syropem tak, by było nim dobrze nasączone. Odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz