Greckie ciasto orzechowe


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 80 minut
Porcja 410 kcal

Na ciasto:
  • szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka bułki tartej
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1 łyżeczki cynamonu
  • szczypta roztartych goździków
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 jajka
  • masło do wysmarowania formy.

Na syrop:
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka brandy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie

Do miski wsypać zmielone orzechy, bułkę tartą, cukier, goździki i cynamon. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać stopione masło. Wymieszać. Wbić jajka i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 45 minut.

Zrobić syrop. Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, brandy, wsypać cukier. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z piekarnika, ciepłe po nakłuwać patyczkiem i polać syropem tak, by było nim dobrze nasączone. Odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz