Składniki na 12 porcji
Przygotowanie 90 minut
Porcja 290 kcal
Na ciasto:
- 3 niepełne szklanki mąki
- szklanka cukru
- 5 jajek
- torebka cukru waniliowego
- 15 dag masła
- Szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka starta z 1 pomarańczy.
Na lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1 pomarańczy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do formy
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić, wymieszać z masą, podzielić ją na pół. Do jednej porcji masy dodać połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Zmiksować. Do drugiej: skórkę otartą z pomarańczy, resztę mąki, proszku do pieczenia oraz mleka i też zmiksować.
Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Wkładać do niej oba ciasta na przemian. Ciasto piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć na gładko z sokiem pomarańczowym i 4 łyżkami wrzącej wody. Wystudzone ciasto posmarować lukrem i udekorować skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz