Keks marmurkowy


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 290 kcal

Na ciasto:
  • 3 niepełne szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • Szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka starta z 1 pomarańczy.

Na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1 pomarańczy
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do formy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić, wymieszać z masą, podzielić ją na pół. Do jednej porcji masy dodać połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Zmiksować. Do drugiej: skórkę otartą z pomarańczy, resztę mąki, proszku do pieczenia oraz mleka i też zmiksować.

Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Wkładać do niej oba ciasta na przemian. Ciasto piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć na gładko z sokiem pomarańczowym i 4 łyżkami wrzącej wody. Wystudzone ciasto posmarować lukrem i udekorować skórką pomarańczową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz