Składniki na 12 porcji
Przygotowanie 70 minut
Porcja 280 kcal
- 50 dag bananów
- 2 czubate szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 15 łyżek mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag płatków migdałowych
- 5 dag suszonych moreli
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- mąka do wysypania formy
Przygotowanie
Masło włożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Zestawić, dosypać cukier i, mieszając, lekko przestudzić. Wbić jajka, dolać mleko i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami, wciąż mieszając, dosypywać do masła zmiksowanego z cukrem, mlekiem i jajkami. Następnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Suszone morele pokroić w paseczki. Banany obrać, pociąć w grube plastry. Wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i paskami moreli. Dołożyć połowę płatków migdałowych. Wymieszać. Dodać do ciasta. Starannie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, posypać resztą płatków migdałowych. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz