Keks z bananami


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 70 minut
Porcja 280 kcal

  • 50 dag bananów
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 15 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 5 dag suszonych moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy

Przygotowanie

Masło włożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Zestawić, dosypać cukier i, mieszając, lekko przestudzić. Wbić jajka, dolać mleko i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami, wciąż mieszając, dosypywać do masła zmiksowanego z cukrem, mlekiem i jajkami. Następnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Suszone morele pokroić w paseczki. Banany obrać, pociąć w grube plastry. Wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i paskami moreli. Dołożyć połowę płatków migdałowych. Wymieszać. Dodać do ciasta. Starannie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, posypać resztą płatków migdałowych. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz