Placek z bitą śmietaną podawany na gorąco


Składniki na 6 porcji
  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag masła
  • 10 dag miodu
  • cynamon
  • łyżka rumu
  • 10 dag rodzynek
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 jajka
  • cukier puder
  • łyżka pestek słonecznika
  • bita śmietana

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Zostawić, żeby napęczniały. W tym czasie ziemniaki bardzo dokładnie umyć szczoteczką, a potem ugotować w mundurkach. Gotowe odlać, lekko przestudzić, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do dużej miski. Dodać miękkie masło, śmietanę, rum i mąkę. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszać. Potem dołożyć miód, cynamon, żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Napęczniałe rodzynki bardzo dokładnie odsączyć. Dołożyć do ciasta. Dosypać pestki słonecznika. Starannie wymieszać.

Białka mikserem ubić na sztywną pianę, bardzo delikatnie mieszając, połączyć z ciastem. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec w tej temperaturze 40 minut. Upieczony placek wyłożyć na paterę lub płaski półmisek, posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz