Składniki na 6 porcji
- 50 dag ziemniaków
- 10 dag masła
- 10 dag miodu
- cynamon
- łyżka rumu
- 10 dag rodzynek
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 jajka
- cukier puder
- łyżka pestek słonecznika
- bita śmietana
Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Zostawić, żeby napęczniały. W tym czasie ziemniaki bardzo dokładnie umyć szczoteczką, a potem ugotować w mundurkach. Gotowe odlać, lekko przestudzić, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do dużej miski. Dodać miękkie masło, śmietanę, rum i mąkę. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszać. Potem dołożyć miód, cynamon, żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Napęczniałe rodzynki bardzo dokładnie odsączyć. Dołożyć do ciasta. Dosypać pestki słonecznika. Starannie wymieszać.
Białka mikserem ubić na sztywną pianę, bardzo delikatnie mieszając, połączyć z ciastem. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec w tej temperaturze 40 minut. Upieczony placek wyłożyć na paterę lub płaski półmisek, posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz