Sernik z czekoladą


Składniki na 18 porcji

Przygotowanie 120 minut
Porcja 325 kcal

Na ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli.

Na masę serową:
  • 70 dag mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • szklanka śmietany
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • po 1 torebce budyniu czekoladowego i waniliowego
  • 20 dag posiekanych bakalii.

Na polewę:
  • po 1 tabliczce czekolady deserowej i białej

Przygotowanie

Z mąki, masła, cukru, soli i jajka zagnieść kruche ciasto. Gotowe uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, ułożyć na dnie przykrytej pergaminem blachy do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Zrobić masę serową: oddzielić żółtka od białek. Twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cukrem. Wymieszać z bakaliami i pianą z białek.

Podzielić na pół. Do połowy dodać stopioną, ostudzoną czekoladę i budyń czekoladowy. Do drugiej - budyń waniliowy. Masy układać na przemian na podpieczonym spodzie. Przemieszać widelcem. Piec godzinę w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku. Polać stopionymi czekoladami. Podawać z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz