Składniki na 18 porcji
Przygotowanie 120 minut
Porcja 325 kcal
Na ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli.
Na masę serową:
- 70 dag mielonego twarogu
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- szklanka śmietany
- tabliczka gorzkiej czekolady
- po 1 torebce budyniu czekoladowego i waniliowego
- 20 dag posiekanych bakalii.
Na polewę:
- po 1 tabliczce czekolady deserowej i białej
Przygotowanie
Z mąki, masła, cukru, soli i jajka zagnieść kruche ciasto. Gotowe uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, ułożyć na dnie przykrytej pergaminem blachy do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Zrobić masę serową: oddzielić żółtka od białek. Twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cukrem. Wymieszać z bakaliami i pianą z białek.
Podzielić na pół. Do połowy dodać stopioną, ostudzoną czekoladę i budyń czekoladowy. Do drugiej - budyń waniliowy. Masy układać na przemian na podpieczonym spodzie. Przemieszać widelcem. Piec godzinę w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku. Polać stopionymi czekoladami. Podawać z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz