Żeberka zapiekane z fasolą


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 420 kcal

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • puszka białej fasoli
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • kilka gałązek natki pietruszki

Żeberka umyć, starannie osuszyć, pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować keczupem i wstawić do lodówki na mniej więcej trzy godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, włożyć żeberka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.

Przełożyć do miski, zalać sokiem pomidorowym, wymieszać. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Tak przygotowanym sosem zalać żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec 30 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawać z listkami natki, pieczywem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz