Zupa pomidorowa z żółtych pomidorów


  • 600 ml czystego wywaru warzywnego bez soli
  • 1 kg żółtych pomidorów
  • żółta papryka
  • biała cebula czosnkowa
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • 150 ml śmietany 18-proc.
  • Łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy, paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w kostkę, wsypujemy do wywaru i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy na krem, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy i mieszamy. Zabielamy śmietaną. Posypujemy koperkiem. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz