Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
- Brokuł
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki śmietany 30-proc.
- kostka rosołowa
- 20 dag pestek słonecznika
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa gotujemy około 35 minut w małej ilości wody. Dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy blenderem. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy trochę wody. Chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy pestki słonecznika i prażymy 5 minut, ciągle mieszając. Posypujemy zupę na talerzu. Zupę brokułową najlepiej ugotować na rosole, np. z poprzedniego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz