Zapiekanka z pomidorów


  • 3 pomidory
  • duży kalafior
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki masła
  • szklanka startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • Tymianek
  • Sól czosnkowa
  • bułka tarta
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę masła, sól i cukier. Gotujemy około 8 minut. Odcedzamy. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie, nie rumienimy. Obrane pomidory kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy najpierw cebulę, posypujemy tymiankiem i solą czosnkową, następnie posolone pomidory i kalafior. Doprawiamy i posypujemy serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz