- 3 pomidory
- duży kalafior
- 2 cebule
- 2 łyżeczki masła
- szklanka startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- Tymianek
- Sól czosnkowa
- bułka tarta
- sól
- cukier
Przygotowanie
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę masła, sól i cukier. Gotujemy około 8 minut. Odcedzamy. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie, nie rumienimy. Obrane pomidory kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy najpierw cebulę, posypujemy tymiankiem i solą czosnkową, następnie posolone pomidory i kalafior. Doprawiamy i posypujemy serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz