Skladniki na 4 porcje
Przygotowanie 40 minut
- 16 parówek
- cukinia
- pomidor
- papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 10 dag startego parmezanu lub ser o pikantnym smaku
- Keczup
Przygotowanie
Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę. Cukinię i paprykę myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i mieszając, smażymy warzywa około 3 minut. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nieco studzimy i mieszamy z parmezanem.
Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym olejem. Z parówek zdejmujemy osłonki, nacinamy wzdłuż i układamy w naczyniu. W nacięcia wkładamy farsz. Całość zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Podajemy z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz