Tortila z sosem czosnkowym


Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 65 minut
  • 6 tortilli
  • 25 dag fileta z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • 15 dag startego żółtego sera
  • przyprawa do gyrosa
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • vegeta
  • olej

Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • majonez
  • kefir
  • oregano
  • bazylia

Przygotowanie

Fileta kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju. Kukurydzę i fasolę osaczamy. Marchewki i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa i kurczaka dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i dusimy około 20 minut. Doprawiamy vegetą i pieprzem. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka wraz z pieczarkami. Mieszamy i dusimy kilka minut.

Doprawiamy oregano i bazylią. Tortille zwijamy, wkładamy nadzienie. Posypujemy serem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 °C. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i kefirem, doprawiamy. Polewamy tortille. Tortille można spiąć patykami do szaszłyków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz