Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 65 minut
- 6 tortilli
- 25 dag fileta z kurczaka
- 10 dag pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pomidor
- czerwona papryka
- 15 dag startego żółtego sera
- przyprawa do gyrosa
- oregano
- bazylia
- pieprz
- vegeta
- olej
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- majonez
- kefir
- oregano
- bazylia
Przygotowanie
Fileta kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju. Kukurydzę i fasolę osaczamy. Marchewki i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa i kurczaka dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i dusimy około 20 minut. Doprawiamy vegetą i pieprzem. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka wraz z pieczarkami. Mieszamy i dusimy kilka minut.
Doprawiamy oregano i bazylią. Tortille zwijamy, wkładamy nadzienie. Posypujemy serem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 °C. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i kefirem, doprawiamy. Polewamy tortille. Tortille można spiąć patykami do szaszłyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz