Tort z porzeczkami


Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • po 1 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Krem:
  • 1/2 litra kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fiksy

Masa:
  • 1/2 kg czerwonych porzeczek
  • 20 dag cukru
  • łyżka żelatyny

Dekoracja:
  • opakowanie wiórków kokosowych
  • listki mięty
  • kilka gałązek porzeczek

Przygotowanie

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i sok z cytryny. Mieszając, dosypujemy mąki z proszkiem i sól. Pieczemy około 45 minut w wyłożonej pergaminem tortownicy (średnica 24 cm) w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami.

Masa: porzeczki gotujemy z cukrem 10 minut. Mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schładzamy. Placki przekładamy stężałą masą i 3/4 kremu. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy wiórkami, dekorujemy porzeczkami i miętą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz