Schab i knedle po czesku


  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka rosołu
  • sól
  • pieprz

Knedle:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • mleko.

Kapusta:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • kminek
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • średni ziemniak.

Oraz:
  • ciemny sos pieczeniowy

Przygotowanie

Mięso posypujemy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z koncentratem i papryką, smarujemy schab i schładzamy 30 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Na oleju podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę, szklimy i podlewamy rosołem. Pieczemy godzinę pod przykryciem w 200 °C. Kroimy w plastry. Drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z rozczynem, dodajemy jajka, sól, olej i taką ilość mleka, aby powstało gęste ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy knedle. Odstawiamy na 20 minut. Gotujemy na parze 20 minut. Ciepłe kroimy w plastry nicią kuchenną. Kapustę zalewamy 1/2 litra wody, przyprawiamy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy startego na tarce o małych oczkach ziemniaka i roztarty z solą czosnek. Chwilę gotujemy. Sos robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy mięso i knedle.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz