- 1 kg schabu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- łyżka ostrej musztardy
- łyżka mielonej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka rosołu
- sól
- pieprz
Knedle:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 3,5 dag drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- mleko.
Kapusta:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- kminek
- pieprz
- ząbek czosnku
- średni ziemniak.
Oraz:
- ciemny sos pieczeniowy
Przygotowanie
Mięso posypujemy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z koncentratem i papryką, smarujemy schab i schładzamy 30 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Na oleju podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę, szklimy i podlewamy rosołem. Pieczemy godzinę pod przykryciem w 200 °C. Kroimy w plastry. Drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z rozczynem, dodajemy jajka, sól, olej i taką ilość mleka, aby powstało gęste ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy knedle. Odstawiamy na 20 minut. Gotujemy na parze 20 minut. Ciepłe kroimy w plastry nicią kuchenną. Kapustę zalewamy 1/2 litra wody, przyprawiamy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy startego na tarce o małych oczkach ziemniaka i roztarty z solą czosnek. Chwilę gotujemy. Sos robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy mięso i knedle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz