Roladki ze szparagami


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 390 kcal

  • 6 cienkich i dużych sznycli z indyka
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1/2 dużej soczystej cytryny
  • sól
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 duże różyczki brokułu
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Szparagi umyć, łodygi delikatnie, ale starannie obrać z cienkiej skórki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, szczypty cukru i soku wyciśniętego z połowy cytryny. Włożyć szparagi tak, aby ich pędy wystawały ponad wodę. Gotować na małym ogniu, aż będą miękkie (pilnować, żeby się nie rozpadły). Potem odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie. Odkroić z łodyg twarde, zdrewniałe końcówki. Brokuły opłukać, podzielić na mniejsze różyczki.

Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny tak, by pozostały jędrne. Koperek umyć, posiekać. Sznycle z indyka lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym ułożyć po 2 - 3 przycięte szparagi, zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podawać na stół z gotowanymi ziemniakami i brokułami, posypane koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz