Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 60 minut
Porcja 390 kcal
- 6 cienkich i dużych sznycli z indyka
- 1 pęczek białych szparagów
- 1/2 dużej soczystej cytryny
- sól
- szczypta cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 duże różyczki brokułu
- 1/2 pęczka koperku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Szparagi umyć, łodygi delikatnie, ale starannie obrać z cienkiej skórki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, szczypty cukru i soku wyciśniętego z połowy cytryny. Włożyć szparagi tak, aby ich pędy wystawały ponad wodę. Gotować na małym ogniu, aż będą miękkie (pilnować, żeby się nie rozpadły). Potem odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie. Odkroić z łodyg twarde, zdrewniałe końcówki. Brokuły opłukać, podzielić na mniejsze różyczki.
Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny tak, by pozostały jędrne. Koperek umyć, posiekać. Sznycle z indyka lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym ułożyć po 2 - 3 przycięte szparagi, zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podawać na stół z gotowanymi ziemniakami i brokułami, posypane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz