Pomidory faszerowane mięsem mielonym


Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 50 minut
  • 8 pomidorów
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • łyżka pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pomidory myjemy, ścinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, zostawiając 0,5-cm brzegi. Do każdego pomidora wkładamy farsz z mięsa. Przykrywamy plastrem szynki i boczku i odciętym wierzchem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy pomidory, wkładamy masło i wlewamy 1/4 szklanki wody. Przykrywamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 °C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz