Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 50 minut
- 8 pomidorów
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- łyżka pieprzu
- sól
Przygotowanie
Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pomidory myjemy, ścinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, zostawiając 0,5-cm brzegi. Do każdego pomidora wkładamy farsz z mięsa. Przykrywamy plastrem szynki i boczku i odciętym wierzchem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy pomidory, wkładamy masło i wlewamy 1/4 szklanki wody. Przykrywamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz