- 4 łyżki masła
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 15 dag pieczarek
- 6 małych młodych cebul
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 szklanki ciemnego sosu pieczeniowego
- 1/4 szklanki sherry
- 1/4 szklanki brandy
Przygotowanie
Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, następnie kroimy w kostkę. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy mięso i kilka minut podsmażamy. Cebule i pieczarki obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Mięso wyjmujemy i przykrywamy, żeby nie wystygło. Cebulę oraz pieczarki wkładamy do rondla i dusimy do miękkości. Dolewamy brandy i ostrożnie podpalamy. Dodajemy sherry i sos pieczeniowy, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Zaprawiamy śmietaną.
Mięso wkładamy do rondla i podgotowujemy około 3 minut na małym ogniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. Polędwica dobrze smakuje z ugotowanymi ryżem lub kaszą jęczmienną. Do mięsa można dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Sherry można zastąpić czerwonym półsłodkim winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz