Biszkopt:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 2 galaretki owocowe
- 50 dag borówek
- 2-3 łyżki cukru
Oraz:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę (23x35 cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 °C Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Wsypujemy cukier, mieszamy. Dodajemy umyte, osaczone borówki. Odstawiamy, aż zacznie tężeć.
Biszkopt przekrawamy w poprzek na pół. Oba placki lekko nasączamy herbatą. Na jeden wykładamy tężejącą galaretkę, przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy. Posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać inne owoce, np. porzeczki. Świetnie smakuje posypane kruszonką zamiast cukrem pudrem. Biszkopt można nasączyć mieszanką alkoholu, wody i soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz