Składniki na 3 porcje
Przygotowanie 40 minut
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 6 dużych marchewek
- cebula
- 2 łyżeczki curry
- 2-cm kawałek imbiru
- łyżka płynnego miodu
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- sól
- pieprz
- gotowy groszek ptysiowy
Przygotowanie
Imbir cienko obieramy, kroimy w kawałki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Razem z marchewką wkładamy do gorącego bulionu. Gotujemy około 20 minut. Do zupy wsypujemy curry. Dodajemy imbir i miód, mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Zupę nieco schładzamy i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie dość gęsty krem. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie mieszamy. Zupę jeszcze raz podgrzewamy, uważając, aby się nie zagotowała. Wlewamy do talerzy i dekorujemy groszkiem ptysiowym. Zupę można zabielić naturalnym jogurtem, a groszek ptysiowy zastąpić grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz