Kurczak i warzywa


Składniki na 5 porcji
Przygotowanie 90 minut

  • filet z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 3 małe pomidory
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • cukinia
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • oliwa
  • mielona ostra papryka
  • vegeta
  • sól
  • sos sojowy

Przygotowanie

Pomidory, paprykę, cukinię i fasolkę myjemy Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy w 3-cm kawałki. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie z odrobiną vegety. Wsypujemy fasolkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 5 minut.

Wkładamy cukinię i dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pomidory i paprykę. Dusimy, aż cukinia się rozgotuje. Doprawiamy sosem sojowym, papryką i solą. Jajka rozkłócamy ze szczyptą vegety. Mięso myjemy, kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy z jajkiem i bułką. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do gotujących się warzyw i dusimy jeszcze około 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz