- mała cukinia
- 2 jajka
- 5 dag mąki
- 10 dag ziaren sezamu
- 25 dag gęstej śmietany
- 25 dag twarożku śmietankowego
- 1/2 pęczka koperku
- ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i sezamie. Dociskamy sezamową warstwę. Sos: śmietanę mieszamy z twarożkiem na gładką masę. Koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do masy. Doprawiamy i mieszamy. Cukinię smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron. Polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz