Kotlety z cukinii


  • mała cukinia
  • 2 jajka
  • 5 dag mąki
  • 10 dag ziaren sezamu
  • 25 dag gęstej śmietany
  • 25 dag twarożku śmietankowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i sezamie. Dociskamy sezamową warstwę. Sos: śmietanę mieszamy z twarożkiem na gładką masę. Koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do masy. Doprawiamy i mieszamy. Cukinię smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron. Polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz