Knedle ze śliwkami


  • ok. 60 dag śliwek
  • 6 dag margaryny
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki masła
  • bita śmietana
  • sól

Przygotowanie

Śliwki myjemy, przekrawamy i wyjmujemy pestki. 1/2 litry wody gotujemy, dodajemy margarynę. Wrzątkiem zalewamy mąkę i energicznie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Z ciepłego ciasta formujemy wałeczki i kroimy jak na kopytka. Każdą porcję rozpłaszczamy, na środku kładziemy połówkę śliwki i formujemy knedle. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy w rondelku, polewamy knedle i dekorujemy bitą śmietaną. Knedle można zamrażać. Są smaczne też z morelami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz