- ok. 60 dag śliwek
- 6 dag margaryny
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki masła
- bita śmietana
- sól
Przygotowanie
Śliwki myjemy, przekrawamy i wyjmujemy pestki. 1/2 litry wody gotujemy, dodajemy margarynę. Wrzątkiem zalewamy mąkę i energicznie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Z ciepłego ciasta formujemy wałeczki i kroimy jak na kopytka. Każdą porcję rozpłaszczamy, na środku kładziemy połówkę śliwki i formujemy knedle. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy w rondelku, polewamy knedle i dekorujemy bitą śmietaną. Knedle można zamrażać. Są smaczne też z morelami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz