- 18 dag kaszy gryczanej
- średnia cebula
- olej do smażenia
Surówka:
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki pestek słonecznika
- łyżka jogurtu
- łyżka majonezu
- sól
Przygotowanie
Kaszę gryczaną płuczemy, a następnie zalewamy wrzącą osoloną wodą około 2 cm powyżej poziomu kaszy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopóki kasza nie wchłonie całej wody. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Dodajemy pestki słonecznika, jogurt, majonez i solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Surówkę najlepiej przygotować godzinę przed podaniem. Porcje kaszy gryczanej wykładamy na talerze, posypujemy cebulą. Podajemy z surówką z marchewki. Do okraszenia kaszy można wykorzystać wytopioną słoninę ze skwarkami. Dla zaostrzenia smaku surówki można dodać łyżeczkę tartego chrzanu. Pestki słonecznika można uprażyć na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz