Kasza gryczana z surówką


  • 18 dag kaszy gryczanej
  • średnia cebula
  • olej do smażenia

Surówka:
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • łyżka jogurtu
  • łyżka majonezu
  • sól

Przygotowanie

Kaszę gryczaną płuczemy, a następnie zalewamy wrzącą osoloną wodą około 2 cm powyżej poziomu kaszy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopóki kasza nie wchłonie całej wody. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Dodajemy pestki słonecznika, jogurt, majonez i solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Surówkę najlepiej przygotować godzinę przed podaniem. Porcje kaszy gryczanej wykładamy na talerze, posypujemy cebulą. Podajemy z surówką z marchewki. Do okraszenia kaszy można wykorzystać wytopioną słoninę ze skwarkami. Dla zaostrzenia smaku surówki można dodać łyżeczkę tartego chrzanu. Pestki słonecznika można uprażyć na suchej patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz