Kapuśniak


  • 1/2 główki kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • 2 pomidory
  • kość od schabu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka śmietany 22-proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • posiekany koperek

Przygotowanie

Kapustę siekamy i polewamy wrzątkiem. Marchewkę kroimy, kość myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy wywar. Kość wyjmujemy, wsypujemy kapustę, doprawiamy i gotujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki i dodajemy do kapusty. Gotujemy około 5 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wsypujemy posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy śmietanę i majeranek, mieszamy. Wlewamy do kapusty i chwilę gotujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz