- 1/2 główki kapusty
- cebula
- marchewka
- 2 pomidory
- kość od schabu
- majeranek
- sól
- pieprz
- szklanka śmietany 22-proc.
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- posiekany koperek
Przygotowanie
Kapustę siekamy i polewamy wrzątkiem. Marchewkę kroimy, kość myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy wywar. Kość wyjmujemy, wsypujemy kapustę, doprawiamy i gotujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki i dodajemy do kapusty. Gotujemy około 5 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wsypujemy posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy śmietanę i majeranek, mieszamy. Wlewamy do kapusty i chwilę gotujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz