- 4 kalarepy
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 1/2 szklanki kuskusu
- 4 malinowe pomidory
- jajko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kalarepy myjemy, obieramy, i odcinamy wierzch z listkami (ok. 1/4 wysokości).
Wydrążamy środek, pozostawiając ściankę grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ siekamy, dodajemy mięso, kuskus, jajko i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Farszem wypełniamy kalarepy, przykrywamy odciętymi wierzchami. Kalarepy wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory, masło, czosnek i tymianek i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Aby stabilnie ustawić kalarepy na talerzu, ścinamy od spodu
cienki plasterek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz