Faszerowana kalarepa


  • 4 kalarepy
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 4 malinowe pomidory
  • jajko
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kalarepy myjemy, obieramy, i odcinamy wierzch z listkami (ok. 1/4 wysokości).

Wydrążamy środek, pozostawiając ściankę grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ siekamy, dodajemy mięso, kuskus, jajko i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Farszem wypełniamy kalarepy, przykrywamy odciętymi wierzchami. Kalarepy wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory, masło, czosnek i tymianek i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Aby stabilnie ustawić kalarepy na talerzu, ścinamy od spodu
cienki plasterek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz